Bolnici u Zrenjaninu uručen sertifikat o bezbednosti i zaštiti podataka

Bez autora
Apr 03 2012

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Opštoj bolnici “Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu danas dodeljen sertifikat o bezbednosti i zaštiti podataka ISO 27001. Sertifikat je direktoru bolnice Gordani Kozlovački uručio predstavnik međunarodnog sertifikacionog tela „DAS“ Milan Kukrika. U toj zdravstvenoj ustanovi je u okviru projekta Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finasiranje” (RZS – DF) uspešno uveden bolnički informacioni sistem, a sertifikat ISO 27001 je rezultat uvođenja upravljanja sistemom bezbednosti podataka u procesu informatizacije. Cilj dostizanja standarda ISO 27001 je obezbeđenje poverljivosti, integriteta i dostupnosti informacija zainteresovanim, ovlašćenim stranama, kroz postavljanje adekvatnih mehanizama zaštite informacija. Za informatizaciju zrenjaninske bolnice kroz projekte Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije” i “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje” u hardver (sedam servera, više od 350 računara i 100 štampača), bolnički, laboratorijski i radiološki informacioni sistem – PACS, uloženo je približno 700.000 evra.

Bolnici u Zrenjaninu uručen sertifikat o bezbednosti i zaštiti podatakaMinistarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Opštoj bolnici “Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu danas dodeljen sertifikat o bezbednosti i zaštiti podataka ISO 27001.

Sertifikat je direktoru bolnice Gordani Kozlovački uručio predstavnik međunarodnog sertifikacionog tela „DAS“ Milan Kukrika.

U toj zdravstvenoj ustanovi je u okviru projekta Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finasiranje” (RZS – DF) uspešno uveden bolnički informacioni sistem, a sertifikat ISO 27001 je rezultat uvođenja upravljanja sistemom bezbednosti podataka u procesu informatizacije.

Cilj dostizanja standarda ISO 27001 je obezbeđenje poverljivosti, integriteta i dostupnosti informacija zainteresovanim, ovlašćenim stranama, kroz postavljanje adekvatnih mehanizama zaštite informacija.

Za informatizaciju zrenjaninske bolnice kroz projekte Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije” i “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje” u hardver (sedam servera, više od 350 računara i 100 štampača), bolnički, laboratorijski i radiološki informacioni sistem – PACS, uloženo je približno 700.000 evra.

Opšta bolnica “Đorđe Joanović“ je prva među zdravstvenim ustanovama i među državnim institucijama dobila značajan dokument kakav je sertifikat ISO 27001, kao potvrdu kvaliteta rada i bezbednosti informacionog sistema.

Zainteresovane strane u ovom slučaju čine pacijenti, zaposleni zdravstveni radnici i nemedicinsko osoblje, institucije sistema zdravstvene zaštite (zdravstvene ustanove, Ministarstvo zdravlja, Republički fond zdravstvenog osiguranja, instituti i zavodi za javno zdravlje), kao i društvo u celini.

Ministarstvo zdravlja, u procesu informatizacije sistema zdravstvene zaštite, posvećuje veliku pažnju bezbednosti i zaštiti ličnih podataka pacijenata.  Implementacija sistema zaštite i bezbedosti informacija prema standardu ISO 27001 jeste garant pacijentima i ostalim učesnicima u sistemu zdravstvene zaštite da se prema ovim osetljivim ličnim zdravstvenim informacijama postupa odgovorno i da se one koriste i distribuiraju profesionalno i sigurno.
Iskustvo i znanje stečeno u procesu sertifikacije u zrenjaninskoj bolnici biće ugrađeno i u zakonsku regulativu – pravilnike o informacionom sistemu u delu koji se odnosi na bezbednost podataka. Na taj način, korist od ove sertifikacije imaće celokupan zdravstveni sistem Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik